Salut!
Ce mai faci? Sper ca postarea mea te gaseste vesel si alergand bucuros pe drumul ales. Si pentru ca vreau sa alergi si usor, nu numai bucuros, am decis sa prezint aici cateva articole despre metode orientale de imbunatatire a starii de sanatate!
Daca vrei, in timp ce citesti, asculta si melodia de mai jos, pentru un ambient propice:
In 1927, Yang Sen, un general al armatei chineze, l-a intalnit pe Li Ching Yuen (click pe nume, pentru detalii Wikipedia) si a fost uimit de tineretea, puterea si forma fizica a acestuia. Li Ching nu era o persoana obisnuita. Pe linga faptul ca era un maestru Daoist si un expert in ierburi, el era si foarte batrin. Conform cu documentele guvernului Chinez, Li Ching s-a nascut in 1678. Se stie ca in China s-a inventat birocratia si pastrarea arhivelor de documente, iar acestia au documente prin care Li Ching era felicitat de oficialitati cu prilejul aniversarii a 150, 200 si 250 de ani.
Nu voi discuta aici si despre multiplele pareri conform carora virsta lui Li Ching ar fi un fals, mai ales ca niciuna nu justifica existenta documentelor oficiale sus mentionate.
Personajul despre care vorbesc era destul de vioi chiar si la virsta sa inaintata, multi fiind aceia care sustineau ca abia tineau pasul cu el, in timpul plimbarilor prin padure. La 249 de ani a sustinut cursuri la Universitatea din China. A murit din cauze naturale in 1933, la 256 de ani si a lasat in urma sa un secret al longevitatii, despre care voi vorbi in continuare.
Exista o metoda pe Pamant prin care oamenii sunt pregatiti sa traiasca mult peste 100 de ani, metoda are peste 5000 de ani vechime, fiind cea mai veche din Lume si poarta numele de Metoda Daoista a Longevitatii. Este o metoda bazata pe experimente si cercetare, fiind o metoda empirica, bazata pe ceea ce functioneaza si nu pe ceva ce nu functioneaza.
Cu siguranta exista multe carti care promoveaza longevitatea si cunostintele pentru atingerea unei virste respectabile, dar trebuie verificat cat de vechi sunt aceste metode: 20, 30….50 de ani? Metoda Daoista are 5000 de ani de cercetare continua in acest domeniu. Metodele sugerate nu sunt noi si nu includ doar ingerarea unor ierburi care cresc doar in Tibet sau evitarea relatiilor sexuale. Este ceva mult mai profund, mai simplu si cunoscut in Orient dar inteles gresit chiar si in tara de origine.
Pentru a intelege aceasta metoda trebuie sa fii in complet contact cu corpul tau! Iti propun un experiment: intinde bratul paralel cu solul si concentreaza-te asupra varfului degetului aratator si intreaba-te ce senzatii fizice simti cu mintea, despre varful degetului tau? Poti sa simti ceva ciudat, o gidilatura, ceva rece, cald…nu exista o senzatie corecta sau incorecta. Acum concentreaza-te asupra partii din mijloc a degetului, falanga din mijloc. Ce simti cu mintea? Poti sa simti ceva? Stiu ca poate sa fie o experienta ciudata pentru tine, dar in felul asta mintea si corpul se reunesc iar mintea incepe sa simta ce se simte cu adevarat in corpul tau, simti energia care circula prin si in jurul corpului tau.
Concentrandu-te mental la o anumita parte a corpului, iti folosesti mintea pentru a schimba fiziologia. Se stie ca mintea are proprietati creative, corpul insa este o unealta prin care noi experimentam lumea. E nevoie de ceva cu care sa experimentezi altceva. Corpul nu are putere creativa, asadar tot ce se intampla in corp este creat cu mintea.
In medicina chinezeasca se spune ca o usa nefolosita are balamalele ruginite. Daca intregul tau corp este folosit, el nu se va dezmembra atat de usor. Vom vorbi despre cele 7 spirale ale bolilor, care apar in jurul varstei de 30 de ani si accelereaza pe la 50 de ani. De ele suntem cu totii afectati, important este ce facem pentru a le incetini. Primul pas este acela de a stii ca ele exista, ele fiind straine de cultura vestica.
Pentru a-ti da seama de prima spirala a bolilor, poti sa faci un experiment, fie ca stai jos sau in picioare. Concentreaza-te asupra coloanei vertebrale, simtind-o cu mintea. Acum ca esti concentrat asupra coloanei, intoarce-ti bustul catre dreapta, cu picioarele orientate inainte si gandeste-te la coloana. Apleaca-te inainte, lasa-te pe spate, apoi in stanga si focalizeaza-ti coloana. Ea este un stilp vital al corpului tau si acum iti dai seama ce importanta este. Cand incetezi sa-ti misti coloana in toate partile posibile, apare prima spirala. Oamenii imbatrinesc si avand un stil de viata neglijent, cu alimentatie proasta si lipsit de miscare, inceteaza sa-si miste coloana vertebrala in toate directiile posibile.
Ce se intampla este ca prin coloana circula lichidul spinal, asa ca daca nu ai grija de coloana vertebrala prin exercitii de mobilitate, circulatia lichidului spinal este degradata si lucrul acesta duce la slabirea abilitatilor mentale, la compromiterea sistemul nervos central, foarte important pentru ca acesta este conectat la organele principale. O alta problema care apare este deficienta circulatiei energiei Chi. Una dintre principalele rute ale acestei energii urmeaza traiectoria coloanei pina in cutia craniana si apoi inapoi in centrul corpului. Daca nu iti exersezi coloana, cararile prin care aceasta energie circula sunt blocate. Daca ai probleme cu coloana, automat vei avea probleme si cu alte parti ale corpului.
Iata de ce e important sa-ti exersezi coloana vertebrala zilnic, pentru a-i mentine flexibilitatea. Daca nu o faci, permiti existenta spiralei nr 1, lucru care duce la vulnerabilitate fata de boli datorate slabirii sistemului imunitar: cancer, boli cardio-vasculare, probleme degenerative etc.
Revin cu spirala nr 2 a bolilor, care se refera la tesutul conjunctiv si implica in mod direct musculatura, tendoanele si ligamentele. Tendoanele conecteaza musculatura de oase, ligamentele conecteaza oasele intre ele dar noi nu ne gandim foarte mult la acestea.
„Pastreaza o inima linistita, stai asezat ca o testoasa, mergi sprinten ca un porumbel si dormi ca un caine”, a fost sfatul lui Li Ching-Yuen pentru cei care doresc sa atinga o viata indelungata.
Te las cu bine!
Cu prietenie sincera,
Traian