Oricine poate fi un geniu!

Salut!
Nu oricine poate sa citeasca fara reactie titlul acestui articol. Si asta e un lucru bun pentru ca ar trebui sa iti pui intrebarea: de ce? Si apoi sa-ti raspunzi sincer, dar sincer!
Parerea mea este ca persoanele care nu cred ca altii (oricine altcineva) pot sa fie genii, au aceasta parere datorita neincrederii si a unor temeri personale. Nu cred ca este vorba despre aroganta atunci cand crezi despre tine ca esti un geniu. Depinde si ce faci cu aceasta credinta, e drept. Dar aici vorbim la modul cel mai serios, analitic si fara interpretari suburbane.
De ce ti-e frica sa accepti ca esti un geniu? Pentru ca exista sau au existat persoane influente din jurul tau care te-au convins ca nu este asa? Sau mai mult, care te-au convins ca nu valorezi nimic? Sau pentru ca imediat compari genialitatea ta cu cea a lui Einstein, Gaudi, Picasso sau Eminescu? Nu crezi ca este un joc cu nimic mai prejos decit comparatia dintre Superman si Spiderman? Cine e mai bun? Amandoi sunt super-eroi nu? Dar cine bate? Conteaza? De ce? Pentru cine? Pentru tine sau pentru ego-ul tau? Cine esti tu, sincer? Iti spun eu, un geniu!
Creierul nu vine cu un manual de utilizare. Daca pana de curind se credea ca avem un creier ca un burete absorbant de informatii pe la varsta de 5-6-7 ani, un creier care intra pe o panta descendenta dupa 25 de ani si care tinde spre deteriorare, acum s-a descoperit ca nu este adevarat si ca aceasta gandire bazata pe descoperirile stiintifice ale anilor “40 – “50 este depasita. Creierul se regenereaza, creierul poate sa distribuie anumite operatiuni catre alte zone neutilizate, daca este antrenat sa le foloseasca. Creierul este dinamic, adaptabil si modificabil daca este antrenat in acest scop. Se cheama neuro-plasticitate! Creierul este cea mai puternica masinarie de transformat gandurile in realitate.
Toate mintile luminate ale trecutului au crezut si au lasat in scris chiar, faptul ca TOTI putem sa fim geniali si capabili de lucruri marete! Pornind de la marii invatatori ai tuturor religiilor si continuand cu oameni precum DaVinci, Edison, Einstein, Gandhi, toti au crezut in capacitatea umana de a produce miracole.
De asemenea, toti acesti mari oameni au spus ca fericirea apare in clipa in care iti dai seama de menirea ta pe Pamant. In clipa in care ceea ce faci reprezinta 100% pasiunea ta si totodata aduce beneficii celor din jur, atunci nu mai ai nici un fel de neajuns. Dar pentru asta trebuie sa renunti la aceasta lupta de a identifica acea metoda “magica” prin care vei castiga brusc niste bani, iti vei lua masina vietii tale si cam asta ar fi, esti fericit! Pe langa faptul ca sansele de a gasi acea scamatorie sunt mici, garantat nu vei gasi nici fericirea de lunga durata.
Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este sa se lase de invatatura imediat dupa ce se termina (difera de la om la om) scoala obligatorie! Si apoi, pentru ca au invatat in mare parte lucruri inutile si impotriva vointei lor, toti spun: bine ca am scapat de scoala, sa nu mai aud in viata mea! De unde si decaderea creierului.
Educatia trebuie sa fie permanenta, pe toata durata vietii, pentru a ne dezvolta abilitatile. Majoritatea geniilor din istorie practicau jongleria. Cu 2, cu 3, cu 5 bile. Stiti de ce? Pentru ca prin aceasta practica iti dezvolti posibilitatea de a opera cu ambele emisfere ale creierului in acelasi timp. Echilibrarea emisferelor. 15 minute pe zi timp de 3 luni creaza minuni. Incearca! Nu conteaza daca nu reusesti performante. Nu asta e ideea. Succesul in jonglerie nu este acela de a sta cu ochii dupa fiecare minge ci de a sta echilibrat si de a simti ceea ce se intampla.
Putem sa dezvoltam celule noi in creier! Stii cum? Invatand continuu chestii noi si provocatoare. Ai un domeniu la care afirmi ca nu te pricepi, numai cand ii auzi numele? Dau un exemplu: desenezi? Daca raspunsul tau este: aaaa nuuu, eu nu sunt cu astea, n-am mana, n-am imaginatie. Ok, nicio problema. Nu te trimite nimeni la expozitie. Dar accepta provocarea. Apuca-te de treaba si deseneaza. Cauta pe net instructiuni daca nu vrei sa o iei pe cont propriu. Sau invata sah, joci cu computerul, online, nu vede nimeni ca pierzi mereu dar iti antrenezi creierul.
Poate ca nu ajungi ca Leonardo DaVinci dar nici el ca tine. Tu esti unic. El la fel. Daca treci peste comparatii, mai bun, mai rau, mai mic, mai mare si accepti ca lucrurile EXISTA si atat, scapi de o mare povara! Si de teancul de etichete neaplicate de tine inca.
Exista 7 pasi pentru a gandi precum Leonardo DaVinci!  Da click AICI ca sa afli cat de polivalent a fost acest om! Impresionat? Si tu poti sa fii la fel daca respecti cei 7 PASI lasati chiar de el, in insemnarile sale! Un anume Michael Gelb a studiat jurnalele acestuia si le-a dat de urma!
1. Curiozitatea! Trebuie sa fii curios de tot si toate. DaVinci a spus ca vrea sa afle ce e in mintea lui Dumnezeu si ca restul nu sunt decat detalii. O astfel de afirmatie facuta acum peste 500 de ani era destul de curajoasa. Cine sunt cei mai curiosi? Copiii! De aia invata multe, retin multe, pentru ca isi folosesc cele 5 simturi la maxim.
2. Sa fii un ganditor independent! – cu riscul de a emite si erori, sa iti asumi propriile pareri si ganduri, neinfluentat de cei din jur. Provocarea este cu atat mai mare cu cat fluxul de informatii din ziua de azi este imens. Pentru fiecare informatie gasesti alte 100 care sa o contrazica si invers. Gandeste singur! Nu adormi seara cu ideile altora de la TV in minte.
3. Senzatiile! – sa ai toate simturile ascutite. NU aspira la al 6-lea simt cand tu nu le folosesti la maxim pe cele deja detinute. Priveste in loc sa vezi, asculta in loc sa auzi, mangaie in loc sa atingi, savureaza in loc sa mananci, miroase si analizeaza in loc sa inspiri. Spune activ mintii tale ca vrei sa stii toate aceste informatii si se va conforma! Fii prezent in viata ta!
4. Imbratiseaza necunoscutul si dezvolta-ti intuitia! Iesi din zona de confort si incearca lucruri noi. Abia atunci evoluezi. Nu te teme si invata sa ai incredere si in ce simti. Din cateva milioane de informatii pe secunda, primite de corpul nostru din mediul inconjurator, maxim 14-15 sunt percepute de noi. De unde sa stim pe ce lume traim?
5. Stiinta artei! – invata sa-ti folosesti ambele emisfere. Accepta provocarea si invata acum sa rezolvi ecuatiile pe care nu le nimereai in scoala. Jongleaza, deseneaza, canta! De ce nu? Iti picura ego-ul niste teorii bazate pe amintirile recurente care nu iti dau pace niciodata? Alege: traiesti prin prisma amintirilor sau pe baza inspiratiei divine?
6. Echilibrul mintii cu corpul.  Mens sana in corpore sano – perfect valabila. Minte sanatoasa in corp sanatos! Da Vinci era un foarte bun atlet. Nu zice nimeni sa alergi la maraton dar un pic de miscare iti poti oferi!
7. Conexiune  – totul in jur este conectat la tot. Asadar priveste ansamblul ca un intreg in care integrezi detaliile. Poate ai auzit de teoria lui Lorenz care a spus ca daca un fluture da din aripi in Brazilia provoaca un taifun in Texas. Ei bine, cu 500 de ani inainte, Da Vinci a scris acelasi lucru in insemnarile sale, doar ca s-a referit la o pasare aflata pe o creanga. Priveste ce e in jurul tau ca un tot unitar!
Noteaza-ti cei 7 pasi si include-i in viata ta de zi cu zi! Cam multe chestii de inclus, nu? Oare de ce nu sunt includs prin educatie, inca din copilarie? Oare de ce trebuie sa ajungem la astfel de informatii atunci cind deja radacinile noastre sunt adanc infipte in credinte si opinii? Nici o problema, exista instrumente pentru fiecare radacina. Important este sa vrei! Fara tine lumea nu ar exista! Atat de important esti! Fabulez? Cand iti dai seama ca soarele este sus pe cer, ca pasarile ciripesc si raurile curg? Nu cumva abia dupa ce te trezesti din somn? Constientizezi toate acestea in timpul somnului? Ai vreo certitudine ca ele se intampla? Doar daca iti comunica cineva acest lucru? Pai si cu ce creier vei procesa informatia de la cineva? Cu al TAU? Aha…Sau daca inregistrezi pe o caseta video ce se intampla peste noapte, cat dormi. Aha, dar este bine stiut ca informatia de pe o caseta video nu exista pana nu se uita cineva la ea, ca sa confirme. Cine se va uita? Aha, tot TU. Sau cineva si apoi iti spune…hm…vicios cerc. :)Si pentru ca am vorbit despre somn, este indicat sa dormi 20 minute pe zi, de cateva ori. Stiu, nu multi isi permit luxul acesta. Dar ca informatie amuzanta, Da Vinci tragea un pui de somn, se trezea si verifica daca e genial si i-a venit vreo idee si daca nu, se intorcea la somn! 🙂

Sunt relaxat, odihnit si fericit! Sunt bucuros ca eu sunt eu! (vorbele sunt pentru tine, astfel ca tu sa le citesti si sa ti le asumi. Acum inspira adanc, expira incet, ia aminte la pauza de dupa expiratie! Gata, ai produs o pauza in gandire! Iti doresc cat mai multe! Daca te uiti un pic si la cer inainte sa te apuci de orice urmeaza sa te apuci, iti mai daruiesti o clipa de libertate! Am incredere!
As vrea sa-ti spun in postarea viitoare ce am descoperit zilele astea pe linie de harta a ideilor. Noi suntem eronat invatati sa incepem orice expunere in scris a ideilor, pornind de la cifra I roman. Cum poti sa stii care e I si care e II daca tu nu le-ai expus pe toate? O metoda foarte faina si amuzanta!
Toate cele bune!
Cu prietenie sincera,
Traian

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *