Masoara-ti increderea de sine – 2

Salut!

Ce faci? Ai apucat sa vezi filmele din postarea anterioara? Sincer, sper sa iti faci timp pentru ele.
Pana una alta, vreau sa spun ca este atat de usor sa anticipezi corect care va fi continuitatea vietii celor din jur…si atat de greu de anticipat continuitatea vietii tale. Si asta pentru ca privind la vietile altora, putem sa fim mult mai obiectivi.
Poate sa fie destul de incomod daca privim la noi in mod obiectiv, mai ales daca nu ne place ceea ce vedem. Nimeni nu doreste sa-si prezica faptul ca de azi intr-un an isi va pierde casa datorita bancii, va castiga 20 kg in greutate si va indura o insiruire de relatii sentimentale extrem de proaste.
Incearca asta: fa cateva predictii despre unde vei fi tu intr-un an, dar bazeaza-ti afirmatiile numai pe faptele concrete ale ultimelor 90 de zile (chestii notabile din toate aspectele vietii tale, pe care le-ai facut). Presupunem ca aceste transformari vor continua pentru inca 12 luni. Unde te vor duce ele, daca vei repeta ceea ce ai facut si in ultimele 90 de zile….unde te vor duce peste 12 luni?

Sa-ti spui singur adevarul!

O parte importanta a procesului de a-ti spune adevarul este aceea de a fi capabil sa faci predictii sincere si obiective despre directia pe care o ai.
Pentru a face predictii precise nu poti sa-ti folosesti scopurile sau intentiile drept indicator sigur al locului in care te vei afla in viitor.
Imagineaza-ti ca esti intr-o sala de judecata unde se incearca aflarea adevarului, bazandu-se pe faptele reale ale subiectului (ale tale). Scopurile si intentiile tale de viitor sunt inadmisibile ca probe pentru ca nu sunt fapte concrete. Sunt cel mult opinii sau speculatii despre ce se va intampla. Bazandu-te pe fapte reale, unde crezi ca vei ajunge?
Pentru precizie trebuie sa iei in calcul DOAR trecutul recent si nimic altceva decat trecutul recent! Stiu ca poate te deranjeaza anumite lucruri spuse aici, dar nu pe tine te deranjeaza. Tu nu esti deranjabil ci EGO-ul tau, care tine mult la orgoliu. Cand studiezi si inveti din trecut, vei observa ca anumite intamplari s-au tot perindat prin viata ta si te-au tinut intr-o zona blocata. Toate aceste tipare tin de lipsa respectului de sine de a alege si produce schimbari majore. Frica de a iesi din zona de confort. 
Un tipar des intalnit este cel numit “start – stop”. Asta apare cand cineva are o dorinta mare de schimbare. Apare o emotie pozitiva si decizia ca lucrurile, in sfarsit, vor fi altfel. Si chiar o crede! Isi stabileste noi teluri si intentii si incepe sa urmeze niste pasi, dar datorita lipsei de incredere in sine actiunile sunt lipsite de consistenta. Majoritatea actiunilor sunt “odata si gata” si nu apuca sa devina parte din obiceiurile de zi cu zi. Spre exemplu cand apare motivatia de schimbare, de obicei dupa citirea unei carti sau vizionarea unui film, oamenii vor incepe schimbarea si atat. Totul se opreste aici. Evident, apar si scuzele, dintre cele mai credibile. Nu are rost sa ne contrazicem. 🙂
In cele din urma interesul pentru noua directie se dilueaza iar persoana se opreste si este absorbita din nou in tiparele nesigurantei din trecut. Orice efect de schimbare dispare.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Scopurile si intentiile sunt unelte puternice. Claritatea asupra a ceea ce iti doresti sa faci in clipa urmatoare este la fel de puternica. Dar sa decizi cand vrei ceva reprezinta doar primul pas. Si daca asta e tot ce faci, atunci prezic ca vei avea succes ocazional, dar pentru cea mai mare parte a vietii vei repeta tiparul cu “start-stop” care duce la mediocritate. Am vazut acest tip de abordare in primul rand la mine, foarte multi ani. Fiind o persoana activa si cu idei, imediat porneam ceva si pana sa ma intrebe lumea cum merge, eu eram deja pe alta directie. Ce sa mai spun de cei cu care am interactionat. Plin de oameni dornici de schimbare dar….putini care au dus cursa pana la capat. Cand eram mic si ma lasam de cate un sport, dupa cativa ani imi spuneam: eeee…daca ma tineam, acum eram la nivelul asta sau ala…si ma apucam iar de vreun sport dar imi trecea la fel de repede si EGO-ul, micutul de el, cum imi gasea el toate scuzele necesare.

 

Cauza de baza
Cauza de baza pentru acest tip de actiune “start-stop” este incapacitatea de a ne simti suficient de increzatori in puterea noastra de a urma toate etapele necesare schimbarii, pana la momentul cand se vad rezultate notabile. Nu inceputul procesului de schimbare este dificil….finalizarea lui cu succes este problema.
Majoritatea oamenilor nu au suficienta incredere in sine sa-si creeze viata pe care o merita. E ceva trist, pana la urma, de aceea cred ca mi-am si dorit sa impart cu toti cei care vor sa acceseze si altfel de informatii, acest website, traiesteliber.ro. E mai frumos cand ne plimbam mai multi pe acelasi drum! 🙂
Mi-ar placea sa merg pe strada si sa vad oamenii sclipind de fericire si de incredere. Dar ceea ce vad astazi sunt oameni cu un nivel scazut al increderii in fortele proprii, nefericiti si luptandu-se sa-si exprime oful.
Exista patru lucruri care ii impiedica pe majoritatea oamenilor sa-si traiasca viata asa cum vor:
lipsa unui job cu adevarat ofertant, in care fiecare sa se regaseasca (majoritatea il au impotriva dorintei lor sincere si abia asteapta week end-ul)
lupta pentru supravietuire financiara (prea multe datorii, lipsa unui castig multumitor, inexistenta unei cresteri financiare)
absenta unor relatii sanatoase (in general fiind greu de suportat, dezarmante, nemotivante, absenta iubirii)
sanatate precara (lipsa de energie si vitalitate, oboseala cronica, tot felul de boli)Multe instrumente de dezvoltare personala (carti, programe) sunt concentrate pe rezolvarea acestor simptome. Dar ele nu identifica si nu trateaza niciodata cauza de baza a acestor simptome. Exista oameni care, desi se ocupa toata viata lor cu dezvoltarea personala, nu reusesc sa atraga succesul de partea lor.

Dar la fel de bine exista oameni care reusesc in viata la modul cel mai serios cu putinta:

– au un job in care isi exprima creativitatea si contribuie la binele omenirii
– din punct de vedere financiar lucrurile stau extraordinar, astlfel putand sa-si permita implinirea multor dorinte
– au relatii pline de iubire si intelegere cu persoane care ii iubesc in cel mai adevarat si pur sens al cuvantului
– au un nivel ridicat de energie, vitalitate si provocare mentala, fizica si emotionala.

Acest lucru se intampla pentru ca au o incredere in sine de neoprit.

Crezi ca are vreo importanta sa stii cum sa-ti construiesti aceasta incredere in sine de neoprit pentru a obtine rezultatele care sa-ti serveasca?

Atunci cand ai incredere in sine de neoprit poti sa pacalesti si sa depasesti cei trei demoni care te tin pe loc.

– Negarea
– Lipsa concentrarii
– Lipsa de actiune

Le voi prezenta pe rind in postarea viitoare! Pana atunci insa sper sa iti oferi macar o ora pe zi TIE. Sa faci ceva ce nu faci in mod obisnuit….sa te plimbi, sa citesti, sa fii cat se poate de “egoist” daca pot spune asa. Pentru ca daca tie nu iti este bine, nici celor din jur nu le va fi. Se simte!

Cu prietenie sincera,

Traian 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *