Masoara-ti increderea in tine – 3

Salut!
Ce faci, cand regulile jocului care ti-a fost prezentat o viata intreaga intr-un fel, se schimba? Ce faci cand jocul pentru care ai fost pregatit o viata intreaga, are cu totul alte reguli si parca acest lucru se intampla exact atunci cand vroiai sa aplici ceea ce ai fost invatat sa faci? Abandonezi? Iesi in strada si protestezi? Te adaptezi rapid, modificand doar sensul acelor calitati pe care stiai ca le ai si care, aparent, nu iti sunt de folos?
Cred cu tarie ca viitorul este al celor care au puterea de a se adapta. Asa a fost dintotdeauna. Jocul a fost in esenta acelasi, regulile s-au mai schimbat sau voit nu au fost prezentate in intregime tuturor, jucatorii au fost altii, altfel….dar in esenta, jocul i-a premiat pe cei care s-au adaptat.
Enumeram intr-o postare mai veche trei elemente daunatoare implinirii viselor noastre. Ele sunt:  negarea, lipsa de concentrare si lipsa de actiune. Hai sa le luam pe rand:
Negarea – primul lucru pentru a evita un anume blocaj in evolutie este acela de a fi sincer cu tine si de a admite adevarul situatiei tale curente. Daca esti blocat, nu te amagi pretinzand ca progresezi. Negarea nu te va ajuta sa iti schimbi situatia actuala.
Este absolut imperativ sa incepi sa fii sincer cu tine. Priveste la ultimele 90 de zile din viata ta si analizeaza-ti si obiceiurile trecute si vezi ce fel de progres real ai inregistrat. Inceteaza sa te mai amagesti ca lucrurile se vor imbunatati cumva, ca prin farmec, in viitor, fara ca tu sa faci ceva.
Viitorul tau este usor de prezis. Daca vei face in continuare ceea ce ai facut si pana acum, la nesfarsit, iar aceste obiceiuri nu ti-au adus beneficii in trecut, este destul de firesc sa spun ca nu vei progresa prea mult, in viitor.
Renuntarea la negare si identificarea urmata de eliminarea obiceiurilor si credintelor nocive care iti macina incet dar sigur Increderea in Tine reprezinta o parte esentiala a unei schimbari permanente.
Lipsa de concentrare –  este al doilea element daunator respectului de sine. Acesta apare atunci cand nu mai esti concentrat in directia pasiunilor, viselor si dorintelor tale. Atunci cand iti traiesti viata din inertie, lipsa de concentrare duce la disperare si dezamagire. Dispare orice speranta de mai bine.
Daca vrei sa ai succes si sa ai o viata fericita este responsabilitatea ta de a sta conectat cu dorintele tale. Nu le lasa sa moara. Ce vrei sa experimentezi in viata? Gandeste-te la dorintele tale cat de des posibil. Asigura-te ca o parte din viata ta este in permanent contact cu aceste dorinte si acest lucru se poate face numai daca ai incredere in tine.
Cand oamenii sunt conectati cu dorintele lor, ai impresia ca ochii le stralucesc de bucurie si ni se par plini de viata. Si chiar asa sunt. Asta inseamna viata, de fapt. Sa traiesti conform cu dorintele si pasiunile tale. Acorda-ti o clipa si priveste-te in oglinda. Iti vezi sclipirea din privire? Imaginea ta reflecta fericire, implinire si un sentiment de incredere in sine? Sau reflecta dezamagire, regrete si lipsa increderii de sine? Poti sa inlaturi acest sentiment de deconectare prin creearea unei increderi de sine de neoprit.
Lipsa de actiune –  este al treilea motiv ucigator al viselor tale. Acesta poate sa ia forma autoinvinuirii, lamentarii, lipsei puterii de decizie si a unor niveluri scazute de autodisciplina. Lipsa actiunilor inspirate consta in incapacitatea de a mentine visul in ciuda presiunilor exterioare puternice si incapacitatea de a-ti urma scopurile si planurile.
Antidotul cu rezultate dovedite pentru inlaturarea lipsei de actiune este acela de a te antrena in mod deliberat sa devii mai increzator in capacitatea ta de a reusi.
Da-ti seama ca negarea, lipsa de concentrare si incapacitatea de a lua decizii inspirate nu reprezinta o conditie permanenta. Ea poate sa fie schimbata.
Inceteaza sa mai fugi de fricile tale ca si cand acestea ar fi permanente si da-ti seama ca ele sunt doar blocaje temporare peste care poti sa treci cu o incredere de sine de neoprit.
Poti sa te antrenezi sa faci schimbarile necesare. Sa nu te antrenezi pentru a-ti creste increderea in fortele proprii reprezinta una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face, pe linie de dezvoltare
personala.
Am intalnit oameni cu reusite incredibile, imediat dupa ce si-au spus: “M-am saturat sa nu am incredere in mine!”
Paharul lor se umpluse deja. Si-au dat seama ca incapacitatea de a-si sfarama obiceiurile proaste tinea de lipsa Respectului de Sine si s-au angajat in fata lor, in fata oglinzii, privindu-se direct in fata, ca isi vor creea un respect de sine de neoprit.
Cheia intregii postari (inclusiv celelalte 2 din serie, existente in arhiva) este aceea ca daca vrem sa crestem, atunci trebuie sa renuntam sa clacam in fata negarii, a lipsei de concentrare si a incapacitatii de a lua decizii inspirate de visele noastre, doar din cauza lipsei de incredere in noi. 
POTI SA TE REINVENTEZI!
 
In fiecare moment, poti sa-ti alegi identitatea, sa alegi cine esti. Dar asta numai daca esti constient. Da-ti seama ca POTI sa decizi cine esti. In felul asta vei putea efectiv sa te reinventezi.
Nu permite lipsei actuale de incredere in sine sa devina o sentinta de o viata! Fa ceva in directia asta ACUM.
Poti sa continui sa te simti neajutorat si lipsit de incredere in tine in anumite situatii sau poti sa-ti duci viata la un nou nivel si sa creezi o incredere in sine de neoprit de fiecare data cand ai ocazia. Dovedeste-ti asta! O meriti!
Daca vrei sa aprofundezi respectul de sine, iti recomand “Cei sase stalpi ai increderii in sine” de Nathaniel Branden, Editura Amstra Publishing, o carte pe care am citit-o la 18-19 ani si pe care as da-o oricarui adolescent in formare, dar si oricui nu a citit-o inca. Cei sase stalpi sunt: Constientizarea, Acceptarea, Responsabilitatea, Increderea, Scopul si Integritatea.
Cu toate astea, sincer….cred ca tine de tine si de decizia TA, ca de ACUM inainte sa fii cel mai, cea mai….
Noua ta viata te asteapta! Lasa, nu-ti pune hainele frumoase, chiar nu conteaza. Mergi asa, in pijama, daca e cazul!  🙂
Iti doresc ganduri inspirate si intelepte!
Cu prietenie sincera,
Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *