Relatii

Salut!
Ce faci? Sper ca ai “frunzarit” informatiile prezente pe site si ai inceput sa aplici. Asta e problema de baza, informatii sunt din belsug, peste tot, dar puterea de a aplica informatia este cheia succesului. Si asta de acum, nu de maine… 🙂
As atinge cateva aspecte ale relatiilor. Privesc de ceva vreme in jur si constat ca foarte multi oameni isi incep relatiile pornind de la ceea ce nu sunt. Desi bine spun cei ce spun ca o relatie solida trebuie sa inceapa si sa fie bazata pe sinceritate deplina, majoritatea isi incep relatiile incercand cu toate fortele sa atraga persoana din fata lor, jucand diverse roluri. El vine si spune ca Superman reprezinta un personaj inspirat din viata lui. Ea spune ca si ea este la baza aparitiei personajului Wonder Woman. Si uite asa, cei doi se indragostesc, incep o relatie si pe parcurs, dupa ce fiecare scapa de costumul de super-erou, caci nu poti sa-l porti la infinit, se trezesc intr-o zi (poate fi dupa 1 luna, 1 an, 10 ani) ca personajul de alaturi n-are nicio legatura cu ceea ce si-ar dori de la viata. Ca reprezinta un strain, pe alocuri deranjant si care a aparut din senin.
O relatie bazata pe sinceritate reciproca inca de la inceput poate sa aiba un alt parcurs. In loc de “buna Wonder Woman, eu sunt Superman, bem o cafea?” lucrurile ar putea mai bine sa inceapa cu “buna, as vrea, pe baza unei promisiuni pe care mi-am facut-o cu ceva vreme in urma, sa am o relatie sincera, in care fiecare isi asuma responsabilitatea si prin care sa fim dedicati creatiei de frumos. In conditiile astea, vrei sa iesim la o cafea?”. Si daca raspunsul este pozitiv, fiecare sa-si tina promisiunea.
Daca poti creea o relatie unde ambele parti sunt sincere, nu creezi raceala aceea datorata ascunderii de chestii si nu consumi energia relatiei pentru a ascunde lucruri si pentru tot felul de scuze. Nu invinovati ci vorbeste sincer pentru a te bucura de calitatea de a fi impreuna, de armonie si bucurie in cuplu.
De obicei ne agatam de lucruri mici si neinsemnate cum ar fi varsatul unui pahar pe covor sau o neatentie minora si ne legam de ea, starnind eroziunea relatiei. Cu o picatura plasata sistematic si timp indelungat in acelasi loc, poti sa darami un perete de piatra.
Daca ajungi in fiecare zi sa iti repeti ca partenerul a spart balerina-bibelou pe care o aveai de la strabunica si iti repeti tot felul de idei inventate de mintea inconstienta, gen: n-a avut pic de respect fata de mostenirea mea, fata de trecutul meu, mi-a distrus singura legatura cu strabunica, nu ma respecta, etc samd…acestea sunt picaturi care prin repetitie ajung in subconstient si in care incepi sa crezi cu tarie, exact precum ideea ca tu esti numele tau (Ionica) desi te-ai nascut o fiinta libera de constrangeri, careia i s-a spus de catre cei din jur, prin repetitie de-a lungul anilor, ca este “Ionica”. Tu nu te-ai nascut “Ionica”.
Daca in fiecare zi iti repeti ca omul de linga tine a facut ceva, mai devreme sau mai tarziu, vei inocula in subconstient ideea ca persoana de alaturi este un rau de care trebuie sa scapi si incepi sa te temi de ea, nesocotind poate faptul ca acea persoana ti-a salvat viata de la inec, ti-a fost alaturi cand ai avut nevoie de sprijin, lucruri pe care le-ai sesizat dar peste care ai trecut cu usurinta. Ideal ar fi ca atunci cand un lucru negativ se intampla, sa-l supui cu sinceritate spre discutie. Iar daca iti vine in minte si il tot repeti, sa-l dublezi imediat de lucrurile cu adevarat importante care v-au adus impreuna sau care ti-au lasat in minte imagini frumoase despre voi. In felul asta, picatura se dilueaza. Dar pentru asta trebuie sa constientizezi ca va vreti reciproc si sa iei atentia de la continut si sa o pui in vibratia de cuplu.
Exista cateva elemente care intrunesc cei 4 stalpi ai integritatii:
1. Invata sa te exprimi autentic si onest. Daca esti suparat pe ceva, invata sa o spui intr-un mod non-amenintator.
2. Asumarea responsabilitatii in mod sanatos duce la controlul oricarei situatii, evitand astfel sa fii controlat de situatie. Intreaba-te ce poti sa faci pentru a obtine rezultate bune in conditia noua?
3. Daca te legi de un obicei vechi, esti defensiv si ii critici pe altii in loc sa fii constructiv si deschis. Si simplul fapt ca te uiti la televizor sau stai in fata computerului 4 ore pe seara in loc sa comunici cu partenerul, arata ca esti defensiv. E bine sa inveti ceva nou din fiecare relatie si aspect nou al fiecarei relatii. Intreaba-te: ce pot sa invat din asta?
4. Sa bati palma cu partenerul si sa iti tii cuvantul dat. In felul asta vei mentine o vibratie ridicata si vei evita aparitia frustrarilor, a zvonurilor si temerilor. Trebuie sa inveti sa-ti tii promisiunile.
Chiar si la locul de munca, discutiile sincere economisesc mult timp iar sedintele vor dura mai putin pentru ca oamenii isi vor tine cuvantul dat. De aceea exista multi consultanti atat de buni in teorie dar atat de slabi in implementare, pentru ca una e sa spui ceva si alta e sa si aplici. Mai bine iei un concept nou si il aplici in sase saptamani decat sa aplici sase concepte intr-o singura saptamana.
Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este acela de a-ti exprima aprecierea fata de cei din jur. De cele mai multe ori oamenii demisioneaza din cauza lipsei de apreciere si mult mai rar din cauza lipsei banilor. Incearca sa transformi o plangere pe care o ai,  intr-o posibilitate.
Elimina negativismul din tine prin eliminarea unui singur cuvant. Nu cred ca e prea mult. Transforma “nu pot” in “POT”. Elimina “nu”. In felul acesta vei mentine posibilitatile deschise. “Nu” anuleaza orice alta posibilitate.
Muncesti prea mult? Daca da, transforma in “ma intreb cum as putea sa muncesc mai putin?” Sa fiu mai creativ? Deja e mai bine, intreaga situatie devine ceva constructiva.
Concepe o zona unde nu exista invinovatire. Daca va criticati incepeti sa aduceti in relatie ceea ce nu v-a placut in celelalte relatii avute. Invata sa fii intr-o stare de a nu va invinovati reciproc. De cate ori iti invinovatesti partenerul, mai bine intreaba-te: cum am ajuns sa ii permit sa faca asta? Devii responsabil.
Daca oamenii agreeaza sa nu se invinovateasca devin inovatori. Acorda-ti 10 minute zilnic pentru a te concentra asupra pasiunii tale si asupra dorintei de a fii implinit. Fiecare are puterea de a schimba o relatie. Alege sa nu te certi. Da-ti seama de faptul ca cineva exista in relatie cu tine pentru ca te doreste si nu pentru a-ti arata ca are dreptate. Asta o faci zilnic, probabil, cu oamenii din jur, dar nu cu partenerul. De multe ori ne lasam purtati de val, ne certam, argumentam dar nu ne intrebam unde duce, din punct de vedere constructiv, toata discutia?
“Bine draga, ai dreptate. Sunt asa cum spui tu, eu am gresit si tu ai dreptate. Acum pot sa plec definitiv din viata ta?”. Asta vrei? Sa ai dreptate? Ai vazut vreodata un podium unde sunt aclamati si ovationati toti cei care “au dreptate”? Nu ar fi suficient loc pe podium, caci toti vrem sa avem dreptate. Si avem dreptate. Pentru ca fiecare vede filmul propriei vieti. Nimeni nu vede ceea ce vede celalalt. Si atunci, din punctul meu de vedere am la fel de multa dreptate ca si tine, din punctul tau de vedere. Orice incercare de a convinge pe altcineva ca tu ai dreptate si nu acea persoana, reprezinta o dorinta de control asupra celor din jur.
Si atunci cand vrei sa-i controlezi pe cei din jur, dorinta de control apare dintr-o temere. Si iata cum ne intoarcem la frica despre care Neale Donald Walsch vorbeste atat de frumos in filmuletul de mai jos:
Invata sa iubesti acea parte din tine care crede ca nu esti suficient de bun pentru a avea o relatie frumoasa din toate punctele de vedere. Iubeste acea parte din tine chiar daca nu iti convine, pentru ca este o parte din tine. Alege sa fii intreg si nu doar bun. Altfel, primesti in dar o relatie noua alaturi de cineva care nu se iubeste pe sine si implicit nu va putea sa-i iubeasca nici pe cei din jur. Vei avea parte de un rol principal intr-o telenovela in care “doi caini” se vor musca reciproc, fiecare fiind ferm convins de vinovatia celuilalt. Acorda-ti macar 10 secunde pentru a iubi acea parte din tine care nu se iubeste pe sine si vei primi in viata ta altfel de oameni.
Si dupa ce te-ai indragostit de tine, daruieste-te cu toata inima directiei dorite! Intai descoperi cu claritate ceea ce vrei dupa care, firesc, mergi mai departe!
Cu prietenie sincera,
Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *