Zeul Scuza (aka Alibi) – de Batranul DACA

Controlul mintii este rezultatul auto-disciplinei si a obisnuintei. Poti fie sa-ti controlezi mintea si gandurile, fie sa te controleze ele pe tine. Nu exista cale de mijloc. Cea mai eficienta modalitate de a-ti controla mintea este aceea de a o tine ocupata cu scopuri bine definite urmate de un plan concret de actiune pentru atingerea acelor scopuri.
Oamenii care nu reusesc in viata au un lucru in comun. Ei cunosc toate motivele pentru care nu au reusit si au ceea ce se cheama alibiul perfect pe care ti-l explica de fiecare data cu credinta, alibi care justifica lipsa lor de succes.
Unele dintre aceste justificari sunt inteligente insa prea putine sunt dublate de fapte concrete. Un lucru e cert, scuzele nu se pot utiliza pentru a obtine succesul. Lumea vrea sa stie un singur lucru: AI SUCCES IN CE FACI?
Un specialist in analiza caracterului uman a incropit o lista cu cele mai des intalnite scuze pentru esec. Pe masura ce cititi lista incercati si o auto-analiza sincera, cat se poate de sincera, pentru a determina cate dintre aceste scuze le regasiti si la voi.
DACA nu as fi avut sotie si copil…..DACA as fi avut suficiente resurse…..DACA as fi avut suficienti bani….DACA as fi avut o educatie mai buna….DACA as fi avut un loc de munca….DACA as fi fost sanatos….DACA as fi avut timp….DACA vremurile ar fi fost mai bune….DACA alte persoane din jur m-ar fi inteles…DACA conditiile din jurul meu ar fi fost altele….DACA mi-as putea reincepe viata de la zero….DACA nu m-as fi temut de “ceea ce ar putea sa zica oamenii”…..DACA as fi avut sansa sa dovedesc….DACA mi s-ar fi dat ocazia sa dovedesc….DACA nu mi-ar fi luat-o altii inainte….DACA nu ar fi aparut nimic care sa ma opreasca….DACA as fi mai tanar….DACA as putea face ce imi doresc….DACA m-as fi nascut bogat….DACA as fi intalnit “oamenii potriviti”….DACA as fi avut talentul altora….DACA as fi indraznit sa ies in lumina…DACA as fi profitat de oportunitatile din trecut….DACA nu m-ar fi enervat oamenii din jur….DACA nu as fi avut de intretinut o casa cu copii….DACA as fi putut sa economisesc niste bani….DACA seful m-ar fi apreciat….DACA ar fi fost cineva care sa ma ajute….DACA familia m-ar fi inteles…..DACA as fi trait intr-un oras mare….DACA as fi putut sa incep ceva….DACA as fi fost liber….DACA as fi avut caracterul unor persoane pe care le stiu….DACA nu as fi fost atat de gras….DACA talentele mele ar fi fost cunoscute….DACA as fi putut sa iau o “pauza”….DACA as fi putut sa scap de datorii…..DACA nu as fi esuat….DACA as fi stiut cum…..DACA nu ar fi fost toti impotriva mea….DACA nu as fi avut atatea ingrijorari….DACA m-as fi casatorit cu persoana potrivita….DACA lumea n-ar fi atat de proasta….DACA familia mea nu ar fi fost atat de…DACA as fi avut mai multa incredere in mine….DACA nu as fi avut atat de mult ghinion…..DACA nu m-as fi nascut sub o stea cazatoare…..DACA nu ar fi fost adevarat ca “ce ti-e scris in frunte ti-e pus”…..DACA nu ar fi trebuit sa muncesc atat de mult….DACA nu mi-as fi pierdut banii…DACA as fi trait in alta zona…..DACA nu as fi avut un “trecut” ca al meu…..DACA as fi avut o afacere a mea…..DACA alti oameni ar fi ascultat de mine……
DACA – si asta este cea mai tare dintre toate – as fi avut curajul sa ma vad asa cum sunt in realitate, as fi aflat ce este gresit la mine, as fi corectat erorile, apoi as fi avut sansa de a profita de greselile mele si as fi invatat din experienta altora, pentru ca stiu ca este ceva GRESIT la mine, altfel as fi acolo unde trebuia sa fiu daca petreceam mai mult timp sa-mi descopar slabiciunile si mai putin timp sa-mi gasesc scuze pentru a le acoperi.

Inventarea de scuze care sa explice motivele esecurilor in viata este un obicei mondial din trecut. Acest obicei este la fel de vechi precum rasa umana si este fatal succesului! De ce oamenii se leaga de scuzele lor? Raspunsul este clar. Isi apara scuzele pentru ca ei le-au creat! Alibiul unui om reprezinta copilul imaginatiei sale. Este in natura umana sa ne aparam inventiile, posesiunile.
Construirea de scuze si alibiuri isi are radacinile adanc in istorie. Obiceiurile sunt greu de combatut, mai ales cind acestea ofera justificare pentru ceva ce noi (nu) am facut. Platon avea acest adevar in minte cind a spus: “Prima si cea mai importanta victorie este aceea de a ne cuceri pe noi insine. Sa te simti condus de minte este cel mai rusinos lucru dintre toate cele existente.”
Elbert Hubbart spunea: “Dintotdeauna a fost un mister pentru mine de ce oamenii petrec atat de mult timp pacalindu-se pe ei insisi prin inventarea de scuze care sa le acopere slabiciunile. Daca ar fi folosit diferit acest timp, ar fi fost suficient sa-si vindece slabiciunile si atunci nu ar mai fi avut nevoie de alibiuri.”
Iti amintesc faptul ca “viata este o tabla de sah, iar partenerul de joc este TIMPUL. Daca eziti inainte sa faci o mutare sau neglijezi o anumita miscare, pionii tai vor fi luati de pe tabla de TIMP. Joci impotriva unui partener care nu va tolera lipsa de fermitate in luarea deciziilor.!”
Daca pina acum aveai o scuza logica pentru a-ti motiva lipsa de actiune care sa transforme Viata in ceea ce iti doresti tu sa fie, acum partea cu scuzele pica din start, pentru ca ai aflat despre ele si nu te mai poti baza pe acest lucru.
Porneste la drum, distruge si incendiaza toate podurile de intoarcere din spatele tau si abia atunci vei avea o singura directie: CALEA SPRE SUCCES!
Exista o cheie pentru succes! Nu te invinovateste nimeni daca o folosesti! Insa daca nu o folosesti, rezultatul este ESECUL. Esti pregatit sa faci pasul si sa te convingi singur? Sau ai cateva scuze noi, pe linga cele de mai sus, care iti sar CHIAR ACUM in aparare?
Daca suntem asemanatori, ne vom intalni! – spunea Emerson eseistul. Eu as spune: “daca suntem asemanatori, ne-am intalnit deja, prin intermediul acestor cuvinte pe care ai avut rabdarea sa le citesti pina la capat!”
– citate din Napoleon Hill – Think and Grow Rich (1937)

2 Comments

  1. “Daca” nu te-as cunoaste, as zice ca ti-a picat o carte in mana, ai copiat cateva pilde care au facut sens pentru tine, ai mai presarat niste opinii personale, ai gasit povestea atletului ca sa storci lacrimi si a iesit un articol cu mare impact la cititori, care nu-s putini.
    Dar te stiu bine si am bucuria sa te felicit, rabdarea sa te ascult:), surpriza sa descopar efervescenta evolutiei, placerea sa discut cu tine despre viata, spirit, natura, relatii si natura relatiilor, curajul sa ma cert cu tine cand fiecare are de aparat un punct de vedere pretios, si peste toate, am onoarea sa te numesc prietenul meu, unul dintre putinii foarte buni prieteni.

    Inspiratie, spor si armonie iti doresc.
    Sunt sigura ca iti vei continua cursa!

  2. Iti multumesc si pe aceasta cale pentru aprecieri. Stiu ca nu faci afirmatii gratuite asa ca iti pretuiesc vorbele. Fiecare are propria cursa de parcurs, atunci cind isi da seama de adevaratul potential. Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *